Du har ret til at søge hjælp i Familieretshuset

Du kan søge hjælp i Familieretshuset, hvis du er fyldt 10 år og dine forældre ikke bor sammen, eller er ved at blive skilt. Det hedder "Barnets Initiativret". Det kan fx være, du gerne vil have dine forældre til at lytte mere til dig, eller du kan have svært ved at få sagt, hvad du mener.

Hvad kan jeg bede om hjælp til?

Du kan bede om hjælp til, at dine forældre bliver indkaldt til et møde i Familieretshuset. Det kan være, du vil have hjælp til at være flere dage hos den anden forælder. Eller måske færre dage. Du kan også bede om hjælp, hvis du vil bo hos den anden forælder.

Det er dine forældre, der bestemmer, indtil du er fyldt 18 år. Så det er ikke sikkert, det bliver, som du ønsker. Men Familieretshuset kan snakke med din mor og din far om det. Hvis de ikke bliver enige, kan Familieretshuset hjælpe dem med at finde ud af, hvad der er bedst for dig.

Har du snakket med dine forældre om det?

Inden du kontakter Familieretshuset, kan du prøve at snakke med din mor og din far om, hvad du ønsker, og hvordan du har det. Hvis du ikke synes, de lytter, kan du ringe til Børnenes skilsmissetelefon. Her er der voksne, der kan hjælpe dig.

Spørgsmål og svar:

Få hjælp af en voksen fra Familieretshuset

Du kan kontakte Familieretshuset på 3 forskellige måder:

  • Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon i Familieretshuset på telefon: 20 60 05 50. Åbent mandag til fredag kl 11-16
  • Du kan hente skemaet Blanket om barnets initiativret her.  For at kunne udfylde skemaet, skal du downloade og gemme det på din computer. Du udfylder det og sender det til Familieretshuset med post. Adressen er: Familieretshuset, Storetorv 10, 6200 Aabenraa.
  • Du kan også møde op i Familieretshuset. Der er ni forskellige afdelinger i landet. Gå til skranken og sig, du gerne vil bruge din ret til at søge hjælp. Se adresserne og skrankernes åbningstider her.

Andre børn med forældre der flytter fra hinanden

Det hjælper at tale om det

Du går sikkert med en masse tanker, og det er vigtigt, at du snakker med nogen om det. Du tænker måske over, hvem du vil bo hos. Måske tænker du også over, om du vil se én af dine forældre mere eller måske mindre.

Når du skal bo to steder

Mange børn synes, det er rigtigt svært at skulle bo to steder. Du har det måske på samme måde. De regler du havde, da dine forældre boede sammen, er måske blevet lavet om. Måske må du mere det ene sted end det andet nu.

Når mor og far er uvenner

Det kan være svært at forstå, hvorfor voksne ikke kan snakke ordentligt sammen og de er uvenner. Forældre vil altid det bedste for deres børn, og det vil din mor og far også gerne for dig.